PODCAST'S EDITORIAL: Καμία συγγνώμη, καμία παραίτηση, μόνο εθνικοφροσύνες και διαβεβαιώσεις
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Παρακολούθησα λέξη προς λέξη το πρωθυπουργικό διάγγελμα για την παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, μετά την απομάκρυνση Κοντολέοντα και την παραίτηση Δημητριάδη.
Στην αρχή εξηγεί το πώς είχαν τα γεγονότα από την σκοπιά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. "Στη Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές.". Ναι μάλιστα, έπρεπε να πει ότι απαγορεύονται τα τζιτζίκια. Εξηγεί το χρονικό της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή [...] Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής."
Είναι πολύ απλό. Έριξε στο κάδρο των πολιτικών και διοικητικών ευθυνών τους παραιτηθέντες, και απέρριψε το ενδεχόμενο των δικών του ευθυνών. Μια γνωστή τακτική για να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες του, ως πολιτικού επικεφαλής της ΕΥΠ. Κι δηλώνει στους πολίτες ότι "Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!". Καλά. Να προσέχετε, κ. Πρωθυπουργέ, τις ετυμολογικές αναλύσεις των λέξεων να μη τις κάνετε, διότι συγχέετε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών με την πολιτική.
Στην ΕΥΠ αναφέρεται με διττό σχόλιο: από τη μια επισημαίνει την ανάγκη για πρόσθετα φίλτρα στις νόμιμες επισυνδέσεις των πολιτικών και από την άλλη την ευγνωμονεί για την εθνική προσφορά της σε προκλήσεις σε Έβρο και Αιγαίο αλλά και στην μάχη με την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Τώρα, το τελευταίο θα ήθελα να το δω πώς το εννοούν. Και σύμφωνα με αυτόν, ο λόγος που η ΕΥΠ υπάγεται στον Πρωθυπουργό, είναι πέραν της ευρωπαϊκής πρακτικής, το γεγονός ότι "Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της χώρας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές."
Ο Πρωθυπουργός τόνισε το "ναι" της κυβέρνησης στην Εξεταστική Επιτροπή με υπονοούμενο για εμπιστευτικότητα και ταυτόχρονα πρότεινε 4 μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των Θεσμών σε σχέση με την ΕΥΠ. Αυτά είναι:
- Ο έλεγχος στην ΕΥΠ από το Κοινοβούλιο μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ενισχυθεί. Με την τρέχουσα κυβέρνηση πολύ δύσκολο.
- Ο ρόλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να αναβαθμιστεί ώστε να αξιοποιούνται καλύτερα πληροφορίες από την Μυστική Υπηρεσία.
- Το πλαίσιο των νόμιμων παρακολουθήσεων των πολιτικών να αναβαθμιστεί. Οι δημοσιογράφοι θα παρακολουθούνται με τη μέθοδο "ούτε γάτα ούτε ζημιά"; Δεν είναι η "τέταρτη εξουσία", η οποία οφείλει να ελέγχει δίχως εξαρτήσεις τις τρεις παραδοσιακές κατά Μοντεσκιέ (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική);
- Ενδότερες αλλαγές στην Υπηρεσία σε θέματα εκπαίδευσης, αξιολόγησης, εξωστρέφειας και διαφάνειας. Με μετακλητούς ή με "βύσματα" διοικητές και στελέχη;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το Μιλάμε Παραπολιτικά επιθυμεί την διεξαγωγή της πολιτικής συζήτησης κάτω από όρους αμοιβαίου σεβασμού και πολιτισμένης επιχειρηματολογίας υπέρ ή κατά μιας άποψης. Θέλουμε να σε παρακαλέσουμε να τεκμηριώνεις την άποψη που εκφράζεις στα σχόλια, ώστε οι χρήστες να απαντούν με αντίστοιχη επιχειρηματολογία. Αν δε το κάνεις αυτό, δε μας πειράζει, δε θα διαγραφεί το σχόλιό σου, ωστόσο το ζητούμε για λόγους διεξαγωγής μιας διεξοδικής συζήτησης γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι ρατσιστικά, ομοφοβικά και γενικά υβριστικά σχόλια δε θα γίνονται δεκτά. Αν διαπιστωθεί κάποιο σχόλιο που να παραβιάζει την παραπάνω ρήτρα, το σχόλιο θα διαγράφεται.
Επίσης, σχόλια σε greeklish θα γίνονται δεκτά έπειτα από έλεγχο του διαχειριστή βάρδιας.
Σε ευχαριστούμε πολύ! :-)