PODCAST'S EDITORIAL: Μια αντιπολίτευση που συγκρούεται εσωτερικά (για το ΜητσοτάκηςGate)
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
Ενώ οι έγκριτοι New York Times γράφουν για παρακολουθήσεις που "θυμίζουν τις εποχές της στρατιωτικής δικτατορίας" (δες εδώ), σε Κουμουνδούρου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Χαριλάου Τρικούπη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Περισσό (ΚΚΕ), Ιπποκράτους (Ελ. Λύση) και Πεδίον του Άρεως (ΜέΡΑ25), αγκομαχάνε για την άτυπη πρωτοκαθεδρία στην μάχη που θα ξεκινήσει από τις 22 Αυγούστου, με την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και (πιθανότατα) στη συνέχεια με την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στις 25 Αυγούστου.
Αναλυτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την απουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λόγω της ιδιότητας του Ευρωβουλευτή, για να καπελώσει την ΠΑΣΟΚική στρατηγική. Η στρατηγική αυτή θέλει τον θίγοντα, Νίκο Ανδρουλάκη, να σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και να αξιοποιήσει το "δώρο" που προσέφερε η κυβέρνηση με τις παρακολουθήσεις: Τις παλιές καλές κόντρες των αειμνήστων Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα, και τις επικοινωνιακές κατηγορίες περί εθνικού προδότη και "Μεγάλου Αδερφού". Το "γιατί με παρακολουθείς;" εξυπηρετεί ακριβώς την στρατηγική της ανάδειξης του επικεφαλής του κόμματος ως θύματος ενός "Μεγάλου Αδελφού" που έχει εγκατασταθεί εντός της ΕΥΠ επί της τρέχουσας κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει; Στέλνει επιστολές στον Πρόεδρο της Βουλής ζητώντας Εξεταστική Επιτροπή και Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με τον Κώστα Τασούλα (ΠτΒ), να εγκρίνει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών σε 10 μέρες από σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρη επαναλειτουργία της Βουλής. Οι εξελίξεις μπορούν να περιμένουν το Δεκαπενταύγουστο, δε μπορούν όμως μετά από αυτό. Επίσης, σηκώνει την αντιπολιτευτική "παντιέρα" μιλώντας για την "χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών", με τον δικό της τρόπο. Και έτσι αξιοποιεί την απουσία του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λόγω της Ευρωβουλευτικής του ιδιότητας. Μια ιδιότητα, που δε μπορεί να τη καλύψει όσο απαιτείται, ο Μιχάλης Κατρίνης (Αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας), που τον εκπροσωπεί στας Αθήνας.
Το ΚΚΕ, τώρα, προσπαθεί να πάρει την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολιτευτική επίθεση στην κυβέρνηση για την Υπόθεση Ανδρουλάκη. Πληροφορίες από τον Γιώργο Μπουρδάρα της Καθημερινής (εδώ), αναφέρουν ότι το ΚΚΕ ήδη κάνει κινήσεις όχι μόνο στη Πλατεία Συντάγματος, αλλά και στο Στρασβούργο. Στα ενδότερα, στηρίζει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή και θα προσπαθήσει στην "ύλη" της εξεταστικής να συμπεριλάβει τις καταγγελίες για συνακροάσεις στα τηλεφωνικά δίκτυα της Περισσού, οι οποίες χρονολογούνται από το 2016. Στο Στρασβούργο, οι Ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αραβαντινός, καταθέτουν ερώτηση στην οποία επισημαίνεται ότι το θεσμικό Ενωσιακό πλαίσιο, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται οι ζωές των πολιτών και πολιτικών χωρίς σοβαρές δικλείδες. Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνομίλησε με τον ομόλογό του από το κυπριακό ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, για θέματα που επηρεάζουν τα δύο κόμματα στις εκατέρωθεν χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των υποκλοπών.
"Ναι" λέει και η Ιπποκράτους (Ελ. Λύση) στην Εξεταστική, ωστόσο το ΜέΡΑ25 λέει "όχι". Δεν θα συμμετάσχει στην Εξεταστική, διότι πολύ απλά "δεν βγάζουν τίποτα". Πράγματι. Το είδαμε και στην Εξεταστική που συγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες Πέτσα. Κάθε κόμμα το δικό του πόρισμα έβγαλε. Λες και δε θα ήταν άσχημα αν τα κόμματα συμφωνούσαν σε ένα ενιαίο κείμενο. Αλλά βέβαια, κάθε κόμμα θα βγάζει πόρισμα σε σοβαρές επιτροπές, χωρίς να ξεπερνά τις στενές μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητές του.
Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος, που τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συντονιστούν σε μια ενιαία τακτική, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα. Είναι κρίμα σε μια υπόθεση εθνικών προεκτάσεων, το κάθε κόμμα να νοιάζεται για το δικό του ακροατήριο και όχι για το κοινό καλό. Αν δε συμβεί αυτό, θα μιλάμε για πολιτική συζήτηση με κομματικά παρά με κοινωνικά κριτήρια.
Αν δεν διαμορφώσει η κοινωνία, την πολιτική της συζήτηση, με τους δικούς της όρους, τότε τα πολιτικά κόμματα θα την καθορίσουν με τους όρους της. Και οι δικοί της όροι ενίοτε είναι κρίσιμοι και σημαντικοί, διότι περιορίζεται σε συνθήματα παρά σε επιχειρήματα.
Ας την ορίσουμε εμείς την συζήτηση λοιπόν!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Το Μιλάμε Παραπολιτικά επιθυμεί την διεξαγωγή της πολιτικής συζήτησης κάτω από όρους αμοιβαίου σεβασμού και πολιτισμένης επιχειρηματολογίας υπέρ ή κατά μιας άποψης. Θέλουμε να σε παρακαλέσουμε να τεκμηριώνεις την άποψη που εκφράζεις στα σχόλια, ώστε οι χρήστες να απαντούν με αντίστοιχη επιχειρηματολογία. Αν δε το κάνεις αυτό, δε μας πειράζει, δε θα διαγραφεί το σχόλιό σου, ωστόσο το ζητούμε για λόγους διεξαγωγής μιας διεξοδικής συζήτησης γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.
Να σημειωθεί ότι ρατσιστικά, ομοφοβικά και γενικά υβριστικά σχόλια δε θα γίνονται δεκτά. Αν διαπιστωθεί κάποιο σχόλιο που να παραβιάζει την παραπάνω ρήτρα, το σχόλιο θα διαγράφεται.
Επίσης, σχόλια σε greeklish θα γίνονται δεκτά έπειτα από έλεγχο του διαχειριστή βάρδιας.
Σε ευχαριστούμε πολύ! :-)